Cum se călătorește din țările de pe lista galbenă

Cum se călătorește din țările de pe lista galbenă

Am tot primit întrebări în ultima vreme despre cum se călătorește în această perioadă din sau spre România. Și chiar dacă informațiile sunt accesibile, am zis să fac un scurt rezumat și să povestesc mai ales din propria experiență, pentru că deja cred că am peste 15 zboruri în perioada asta a pandemiei și pot să vorbesc și din experiență proprie, nu numai din ce citim prin comunicatele autorităților.

Așadar, să luăm pe rând mai multe situații.

  • Dacă vrei să pleci din România.
  • Aici totul depinde doar de țara de destinație. România nu are niciun fel de restricții de ieșire. Sunt unele țări eminamente turistice, gen destinații de vacanță precum Maldive, Seychelles, Dubai sau Egipt), care au relaxat condițiile și cer doar un test RT PCR efectuat în ultimele 2 sau trei zile și, eventual, încă unul făcut la destinație.

Sunt și țări (multe din Europa), care însă impun izolare pentru 10-14 zile, astfel că trebuie să te informezi exact înainte de plecare, pentru că situațiile se pot schimba de la o zi la alta.

Plecările de la Otopeni se desfășoară pe flux normal, fără restricții, iar partea bună este că au dispărut aglomerația și cozille.

  • Călătoriile spre România. Aici sunt doar două variante. Dacă țara de unde vii nu este pe lista galbenă (cum ar fi, să zicem, Elveția, acum), te întorci fără nici o problemă și la Otopeni nu mai trebuie să treci prin filtrele DSP, ci doar banalul control de pasaport.

Dacă vii dintr-o țară de pe lista galbenă, trebuie parcurși mai mulți pași. Pe aeroporturile de plecare (de ex. Roma, Madrid, Paris, Amsterdam etc) trebuie să arăți la check in dovada unui test RT PCR negativ, făcut în ultimele două zile, fără de care nu te poți îmbarca în avion. Aici trebuie mare atenție: autoritățile române solicită test RT PCR, iar la check in nu vor fi acceptate testele rapide sau serologice (care sunt foarte polulare și frecvente în străinătate). Ai nevoie de test PCR iar media unui asemenea test este, în Italia, de exmplu, de 65-80 de euro.

Apoi pe aeroportul de plecare, mai ai de completat două declarații, banale dar destul de stufoase, una de predat la controlul pașapoartelor, alta la îmbarcarea în avion.

Sosirea la Otopeni.

Aici ai din nou de completat o declarație. De unde vii, cât ai stat, simptome, etc. Înainte de controlul pașapoartelor, sunt filtrele DSP, unde trebuie să arați declarația, apoi testul RT PCR.

După care vei fi obligat să rămâi în izolare pentru următoarele 14 zile, sau 10 zile, dacă faci în a opta zi un test PCR.

Cam asta este. Evident, sunt și excepții de la aceste condiții.

Ele sunt foarte multe, dar cele mai importante excepții sunt: dacă ai avut deja Covid în ultimele 60 de zile, dacă te-ai vaccinat și au trecut deja 10 zile de la rapel, dacă rămâi în România pentru mai puțin de 72 de ore sau dacă ești student sau părinte de copil care merge la școală. Plus, evident, categorii speciale, muncă, pașapoarte diplomatice etc .

Eu m-am referit mai sus la persoanele care nu se încadrează la excepții, tocmai pentru ca majoritatea călătorilor să poată avea o imagine despre cât de simplu sau nu se revine în țară.

Să sperăm la vremuri mai bune!