În vizită. Acasă la Ceaușescu

În vizită. Acasă la Ceaușescu

Am fost zilele trecute la un party foarte original, organizat de către cei de la The Date într-o locație inedită, Palatul Primăverii. Bravo lor pentru alegerea locului, gradina uriașă a fostei reședințe a familiei Ceaușescu arată impecabil iar atmosfera a fost super-cool.

19441682_668216176716632_4417657000865485690_o

Am profitat de vizita la Palat și pentru a vizita din nou interioarele superbe ale acestuia. O mai făcusem, dar de data aceasta am vrut să fac și fotografii, ca să pot împărtăși imaginile unice și celor care nu au avut ocazia să ajungă în exclusivista reședință.

Dincolo de amintirile negative, evident, despre foștii săi proprietari, palatul este încărcat de istorie. Familia dictatorului a locuit aici mai bine de două decenii iar pragul casei a fost trecut de niște figuri marcante ale istoriei.

Păcat de exterior, pentru că mare parte a gradinii, de fapt toata peluza superbă din fața palatului, înclusiv o fântână de marmură, a fost pierdută, fiind retrocedată unui fost proprietar, care imediat a vândut terenul Statului Kuweit, pentru o sumă fabuloasă: 3 milioane de euro!

Mergând la interior, primul contact este cu încăperea piscinei, ai cărei pereți sunt acoperiți de un mozaic fenomenal, o adevărată operă de artă făcută manual din peste un milion (!) de piese de ceramică.

IMG_2744

Am trecut apoi prin sala unde se servea cina și am admirat porțelanurile fine păstrate impecabil , camera de relaxare, unde Ceaușescu juca șah, pe o masă din lemn de mahon, cu prietenii apropiați, dar și dormitorul uriaș sau biroul unde lucra și unde a semnat atâtea decrete care au făcut istorie prin duritatea lor… Vedeți imaginile mai jos, dar nu ne oprim aici:

FullSizeRender (1) IMG_0981IMG_0980 IMG_2756

În camera de relaxare, pe care o vedeți mai sus, Ceaușescu i-a primit și a stat la discuții cu lideri mondiali uriași, de la președintele URSS Mihail Gorbaciov la cel american Richard Nixon sau la premierul israelian Golda Meir…

Și m-aș mai opri la încă două încăperi care sunt încărcate de povești. Prima, salonul pe care îl vedeți mai jos, și în care Ceaușescu i-a primit, în secret, pe foști dictatori aflați în vizite private, precum Jean Bedel Bokkasa (care a subjugat dramatic Republica Centrafricană timp de peste un deceniu), liderul libian Muammar Ghaddafi sau președintele irakian Saddam Hussein. Personaje crunte ale istoriei, care au stat pe aceasta canapea și care aveau să sfârșească poate la fel de odios ca și Ceaușescu.

FullSizeRender

În fine, vreau să vă arăt și baia cuplului Ceaușescu, baie care a stârnit o mulțime de legende și povești despre robinetele din aur masiv și altele… Nu este chiar așa, dar opulența există, evident, multe fiind poleite cu aur…

IMG_0984

Una peste alta, un asemenea loc merită vizitat, este spectaculos chiar și repet, încărcat de istorie, fie și numai dacă te gândești cam cine i-a călcat pragul…

IMG_1057