Unde a greșit Oprea. Și de ce
Scriu aceste rânduri încercând să mă detașez de profilul personajului. Simpatic sau nu. Iubit sau urât. Asta nici n-ar trebui să conteze când vorbim de justiție. Majoritatea textelor pe care le-am citit astăzi, referitoare la faptul că parlamentarii au acceptat rugamintea lui Oprea, de a nu fi deferit justiției, sau măcar cercetărilor, sunt scrise cu patimă, multe chiar cu ură.
Eu o fac altfel. Logic și detașat. Nici mie Oprea nu mi-e câtuși de puțin simpatic. Nici unul dintre noi n-ar vrea însă să ajungă în fața unui complet în care măsura actului de justiției să depindă de gradul tău de popularitate, de cât de urât ești de mase sau de cât de simpatic sau nu le ești judecătorilor.
După mine, nimeni, în afara unor judecători, nu poate decide dacă Oprea este sau nu vinovat. Este esența Statului de drept. Aici a greșit Oprea astăzi. Dacă se simțea atât de nevinovat pe cât susține că este, trebuia să ceară să fie cercetat penal. Și eventual judecat. Asta l-ar fi eliberat de multe. O fi refuzat de frică, o fi refuzat din fler, bănuind cum va fi decurs ancheta, habar n-am.
Dacă e adevărat că avea un traseu oficial, că circula legal, cine știe, poate instanța îl scăpa. Dacă se dovedea că era un parcurs abuziv, sau că el ar fi ordonat depășirea vitezei legale, ar fi plătit. Cum, clar, ar trebui să plătească și cei responsabili de semnalizarea defectuoasă. Că nu s-a oprit la locul accidentului, aici e altă discuție. Și oricât de subumană ar părea atitudinea, asta ține, după mine doar de caracter sau de omul care ești și atât. Din 3-4 -5 mașini, câte avea coloana, oricât m-ați înjura că spun asta, nu era obligat să se oprească chiar ministrul, ci una din mașinile din coloană. Doar moral poate fi judecat pentru asta, ca om.
În rest, cred că pe Oprea o să-l urmărească multă vreme decizia proastă de azi. Când știi că ești nevinovat, accepți cercetarea și accepți, eventual, judecata. Dacă n-o faci, nu va mai afla nimeni , niciodată, dacă ești nevinovat sau nu. Și rămâi pe vecie nepopular.