Rio fără Halep. E de înțeles

Rio fără Halep. E de înțeles

M-a prins plecat din țară știrea oficială că Simona Halep renunță la JocurileOlimpice de la Rio. Dar nu m-a surprins deloc. Și nu pricep de ce pare decizia Simonei atât de neînțeles, ca să nu mai zic chiar de criticat, ceea ce este de-a dreptul absurd…

Mă așteptam la o asemenea decizie și cred că aș fi fost mirat dacă știrea suna invers, și Simona ar fi decis să concureze la Rio… Celor care încă mai privesc cu scepticism decizia ei, le-aș oferi câteva argumente, sigur fără să și pretind că trebuie împărtășite.

cap

Așadar, haideți să o luăm simplu și pragmatic. De ce ar fi mers Simona la JO? Un sportiv la nivelul ei concurează pentru bani (asta este meseria ei) sau, eventual, pentru faimă. Ce perspective ar fi oferit o participare la Rio? În condițiile de acolo, căldură, incomfort, lipsa de acomodare etc și mai ales, dată fiind prezența Serenei, este greu de crezut că Halep ar fi putut lua aurul olimpic, practic singura tentație evidentă. Iar Simona este realistă. O semifinală, un sfert sau un bronz ar fi însemnat pentru ea pierdere de vreme și de efort. Și poate un câștig de 10.000-25.000 de euro… Bani pe care Simona îi face în primul tur la un turneu bun.

Și atunci de ce? Pentru că în rest, eu văd doar argumente contra-Rio. După 89 încoace, practic după căderea vechiului regim, am fost la toate cele 6 ediții de până acum ale Jocurilor Olimpice de vară. Deci cred că știu despre ce vorbesc, am trăit experiența pe propria piele.

South-Africa-at-the-Rio-2016-Olympics

DRUMUL. Comitetul nostru olimpic asigură transportul la Economy, ceea ce deja pentru Simona nu mai poate fi pus în discuție, mai ales la un drum de peste 10 ore. Ceea ce ar fi însemnat ca ea să plătească din buzunarul ei biletele, atât pentru ea cât și pentru staff.

CAZAREA În Satul Olimpic este clar că Halep nu ar fi putut locui. Să nu fim ipocriți. Un sportiv care caștigă 15 milioane de euro, asta este realitatea, nu mai poate locui în camere de 10 mp, cu dușul comun, pe hol și cu dulapul cu perdea. Asta ar fi însemnat ca Simona ar fi trebuit din nou să își plătească pentru ea și echipa ei, cazarea la un hotel bun, ceea ce în perioada asta înseamnă costuri enorme.

MASA Mâncarea, la fel. N-o văd pe Simona, cum dealtfel nu prea văd pe nici un sportiv de nivelul ei, să ne înțelegem (sigur, exista și câteva excepții), să se înghesuie la cozi, la împinge-tava.

TRAFIC Am fost anul trecut la Rio de Janeiro și știu că pierzi minim două-trei ore pe drum , dacă nu mai mult, pentru deplasările la antrenamente sau la competiție, într-un trafic intens. O epuizare, din nou, care nu merită. Plus fusul orar și ieșirea din ritm. Etc etc

Rio-2016

Și probabil or mai fi și alte motive. Nu sunt foarte convins dacă unul din ele nu este și gustul amar lăsat de faptul că Simona s-ar fi așteptat să fie ea port-drapelul României la ceremonia de deschidere de pe Maracana.Sau poate nu, numai ea știe. Cum la fel doar ea știe cât a contat amenințarea virusului Zika (puțin, părerea mea). Una peste alta, eu unul o înțeleg și în locul ei aș fi decis la fel. Altfel, cred, de asemenea, ca este exclusiv treaba ei ce face și nimeni nu are de ce să-i ceară socoteală. Jocurile încep pe 5 august, să ne bucurăm de ele!

SAMSUNG CSC