De ce să mergi la Marrakesh, un paradis oriental de neratat

De ce să mergi la Marrakesh, un paradis oriental de neratat

Marocul a fost una dintre ultimele țări pe care le-am vizitat, probabil a 80-a. Mai fusesem la Rabat, foarte pe fugă și nu am fost prea impresionat. Însă după ce am descoperit Marrakesh-ul, despre care auzisem numai povești minunate, m-am convins că este unul dintre locurile de pe această planetă care te fascinează cu adevărat și care trebuie neaparat vizitat, măcar o dată.

Marrakesh este un loc unde se amestecă civilizațiile, este un melanj de viață tradițională magrebiană cu ritmul frenetic al marilor metropole din zilele noastre. N-ai cum să pe plictisești și ai mereu ceva de descoperit. Eu nu am stat decât 3 zile, dar o să vă povestesc pe scurt despre principalele locuri de văzut și despre cele mai interesante experiențe.

Să începem cu partea turistică, tradițională și voi menționa câteva locuri obligatoriu de văzut, deși ele sunt, evident, mult mai multe.

Medresa Ben Youssef

 este o școală, un colegiu islamic care datează din secolul 14. Cu spații și grădini interioare, o arhitectură unică și mozaicuri colorate fascinante.

morocco-marrakesh-medersa-ben-youssef 6643fe4ace838ef00dc4385113af13b8 Ben_Youssef_Madrasa_4-1200x800

Moscheea Kutubyia este, de asemenea, un loc emblematic. Este cea mai mare moschee din Maroc, dar și cea mai înaltă clădire din oraș.  Și a fost construită în anul 1200. Aici se află impresionantul Minaret care are nu mai puțin de 77 metri înălțime.

koutoubia

Trebuie să treci apoi, neaparat, și prin Grădinile Majorelle. Un loc plin de verdeață, plante tropicale, o oază de pace și liniște departe de tumultul orașului. Grădinile erau locul preferat de relaxare pentru celebrul designer Yves Saint Laurent.

morocco-marrakesh-top-attractions-majorelle-gardens

Dar probabil cea mai memorabilă experiență este aici vizita obligatorie în cel mai mare târg din zonă. Celebrul Souk JAMA EL FNA. Nu ai văzut Marrakeshul, dacă nu ai trecut pe aici. Bazarul este uriaș, se află în Medina, în mijlocul orașului vechi, iar istoricii îl datează de prin anii 1300-1400, când în uriașa piață aveau loc pedepsele publice cu decapiarea sau spânzuratul.

Place-Jemaa-El-Fna-Marrakech-tombée-de-la-Nuit

Jama El Fna este împărțit pe zone și te poți rătăci foarte ușor, fără un ghid, prin îngustele alei dintre tarabe, un adevărat labirint de tuneluri. Aici este obligatoriu să vezi un atelier antic, tradițional, unde se fabrică artizanal celebrul ulei de argan. Pe care îl și poți cumpăra aici la prețuri modice, având și garanția că este natural și nealterat. Dar sunt apoi și zonele cu mâncare tradițională, carpete colorate, pielărie, lustre și mai ales coloratele tarabe cu zeci și zeci de mirodenii și condimente aromate.

morocco-marrakesh-top-attractions-djemaa-el-fna morocco-marrakesh-top-attractions-medina-souks IMG_2424 IMG_2421 IMG_2420 90

Sigur, n-am mai amintit aici de tradiționalele excursii safari în deșert, dar deja acestea sunt ceva obișnuit pentru toată zona. Sau, apropo de deșert, o experiență inedită este o cină în deșert, la restaurantul Fantasia, unde servești masa în corturi tipice localnicilor și poți vedea un interesant spectacol pe cai al beduinilor și descoperi tainele bucătăriei magrebiene.

IMG_2218 IMG_2217

Puțin acum și despre relaxare și lifestyle, pentru că Marrakeshul este cunoscut și pentru asemenea locuri superbe. Dacă vrei să ieși seara, ți-aș recomanda neaparat BO-ZIN, mi se pare cel mai cool lounge din oraș, cu terase largi, înconjurate de pânză și bambuși, muzică bună și o atmosferă occidentală.

bo

Un bar liniștit cu o atmosferă tipic britanică este la Churchill, la parterul hotelului La Mamounia, unde în timpul zilei te și poți relaxa la piscine și în grădinile exotice sau încerca obligatoriul hammam.

Churchill-bar-La-Mamounia-Marrakech

Și, în fine, și SO Lounge este un loc de ieșit seara, plin de turiști occidentali și o atmosferă foarte plăcută.

SO-Lounge-

În încheiere, iată și câteva idei unde să stai, în Marakesh. În general, găsești, ca în orice mare metropolă, hoteluri de toate categoriile. Aș recomanda totuși lanțurile internaționale, ca să eviți riscurile vreunei surprize neplăcute.

Four Seasons și Sofitel sunt preferatele mele, dar dacă vrei ceva mai cu accente locale, alege neaparat luxosul La Mamounia, un loc emblematic pentru oraș.

Cât despre cum să ajungi aici, variantele sunt numeroase, evident cu o escală din București, dar au am văzut și oferte care coborau sub 200 de euro pentru un bilet de avion dus întors.

Drum bun și have fun!

IMG_2415