Te-ai săturat de Grecia, Antalya și Bulgaria? Iată top 5 destinații exotice din Europa

Te-ai săturat de Grecia, Antalya și Bulgaria? Iată top 5 destinații exotice din Europa

Mă uitam mereu pe niște statistici și am rămas uimit de procentul uriaș de turiști români care aleg ca destinație de vacanță Antalya, Bulgaria sau Grecia… Să fie mirajul all-inclusive atât de tentant pentru români încât să nu-și dorească și alte locuri? Eu unul m-aș sătura să merg an de an în aceleași locuri, altfel, frumoase, nu zic nu, dar parcă prea populate de români… Ajung unele stațiuni să fie atât de asaltate de grupuri și chartere din România încât se întâmplă să auzi zile de-a rândul vorbindu-se numai românește pe acolo, de parcă ai fi la Eforie sau la Mangalia…

Există în Europa atâtea locuri de vacanță pentru plajă și soare care chiar merită vizitate… Ok, sunt o idee mai scumpe decât clasicele Bulgaria și Antalia, dar nu o merită o dată un mic efort în plus ca să ne simțim bine, departe de locurile super-frecventate și cu peisaje exotice care te fac să crezi că nici nu ești în Europa? Sigur, ideile sunt multe, dar eu am selectat mai jos doar 5, dintre preferatele mele. Iată-le:

  1. Formentera (Ibiza)

Aici este vorba de două destinații oarecum lipite. Ibiza are un farmec aparte, dar este destul de aglomerată vara și este locul ideal, aș zice, pentru tinerii care vor să se distreze. Celebrele cluburi de noapte și lounge –uri Ushuaia, Lio sau Pasha sunt un must-see al insulei. Dar eu doream să vă spun de fapt despre Formentera, unde poți ajunge foarte repede cu barca din Ibiza. Cam așa arată Formentera:

formentera Formentera_EsPujols2

Mai multă liniște, plaje cu un look exotic, apă de parcă ai fi undeva în Oceanul Indian, hoteluri mici și liniștite. Un mic paradis. Ca, de altfel, și următoarele 4…

  1. St Tropez

Sigur, micul orășel francez pare la prima vedere acea destinație scumpă, de fițe și chiar extravagantă. Are, evident, farmecul lui, cu acel port vechi, cu terasele cu vedere spre uriașele yachturi ale miliardarilor sau cu străduțele mici și întortocheate.

st.tropez2

cap-taillat-region-saint-tropez-01 (1)

Dar împrejurimile sunt cele mai fascinante. Fie că o iei in susul sau în josul coastei, St Tropez are în apropiere plaje minunate (gen Pampelone) și golfuri mici și retrase unde ai norocul să te relaxezi într-o oază de liniște. Ca și numeroasele pensiuni aflate în satele din apropiere, care oferă intimitate și un farmec unic. Iar dacă ai chef de distracție, e suficient să te întorci noaptea în St Tropez și să întrebi de VIP Room, Cavalli Cafe sau Caves du Roi…

Se ajunge relativ ușor, Tarom și Blue Air au zboruri directe la Nisa.

  1. Porto Cervo (Sardinia)

Este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Sardinia, capitala zonei denumită deloc întâmplător Costa Smeralda. Locul unde au vile de vacanță mai toți miliardarii Europei, de la Berlusconi la Roberto Cavalli… Și locul unde se află celebrul club Billionaire al lui Flavio Briatore…

Porto Cervo

Porto Cervo

Dar Sardinia înseamnă mai ales peisaje de vis. Aici eu cred ca am văzut de departe cele mai frumoase plaje din Europa. Zone cu kilometri întregi de nisip alb și fin, apă de o culoare incredibilă, exact ca în Maldive… Pontul este să nu mergi în iulie sau august. Dacă alegi iunie sau septembrie, ai șanse ca multe plaje să fie aproape pustii, liniștite și romantice…

playa-illetes-formentera-spain-800-533 Concorso-vinci-un-weekend-in-Costa-Smeralda

Se ajunge ușor, Blue Air și Wizz Air au zboruri directe spre Sardinia. Sau vă recomand Roma, unde se zboară foarte ieftin, și de acolo un alt zbor spre Olbia.

  1. Capri și Costa Amalfitana

Aici am alăturat din nou două destinații foarte apropiate, pentru că este și păcat să mergi pe insula Capri și să nu te duci puțin si pe Costa Amalfitana. La Capri ajungi ușor cu navele care pleacă din portul Napoli. Este o plăcere să străbați insula la picior, să urci pe coline și să admiri peisajele care-ți taie răsuflarea, să te strecori apoi pe străduțele înguste, pline cu terase și restaurante mici și intime, multe chiar cu stele Michelin… sau să cobori la nivelul mării pentru o baie în apa limpede și extrem de curată… Neaparat de vazut sau de mers la Faraglioni:

Da-Luigi-ai-Faraglioni_d_0_0_800.20150416160846

Nu v-aș recomanda să dormiți aici, hotelurile sunt cam scumpe, este mult mai convenabil să înnoptezi la Napoli… Dar dacă vrei să rămâi pe insulă, recomand hotelurile Capri Palace sau Quisisana…

Despre Amalfi și Positano, cele două orășele fanion ale Coastei Amalfitane cred că imaginile vorbesc de la sine. Locuri unice. Ce nu se poate reda în imagini este senzaționala bucătărie a zonei, rar am gasit locuri unde se poate mânca mai bine…

Dollarphotoclub-75249551-1770x1152_e2x1_0_151_1400.20150612124236

Plus,un argument în plus ca să vă convingeți că zona este de vis, uitați-vă doar cum arată piscina de la hotelul care-mi place cel mai mult pe coastă, Belmond Caruso din Ravello:

be0a8d0ccdf31010863f1d81b147a571

Caruso Ravello

Caruso Ravello

La Napoli se ajunge simplu cu zbor direct cu toate companiile low cost.

  1. Lago di Garda

Am trecut acest loc în top 5 fără să fiu subiectiv deloc, deși aș avea motive. Aici este a doua mea casă (deocamdată doar pentru vacanțe) dar este clar locul unde mă voi muta să-mi petrec bătrânețile, dacă le apuc 🙂 Cel mai frumos și mai mare lac din Italia oferă de toate: apă și plajă exact ca orice mare, dar și munte, care este la doi pași și de unde poți admira niște panorame superbe.

04_manerba

Lago di Garda

Lago di Garda

Prefer zona în extra sezon, pentru că este cald oricum, dar este mult mai multă liniște și poți petrece niște zile de relaxare maximă. Cu barca pe lac, la plimbări prin numeroasele orășele ca Salo, Desenzano sau Sirmione… Sau, dacă ai copii, parcurile de distracții GardaLand și Caneva sunt fără rival în Europa.

Se ajunge foarte ușor aici, mai ales că poți profita de numeroasele curse low cost care zboară la Verona sau Milano. Venezia e la o oră cu mașina, celebra stațiune de schi Madonna di Campiglio la fel… Deci ce ți-ai mai putea dori?

IMG_9909

6. Portofino

Micul orășel-golf din zona Liguriei este un adevărat paradis. O viață liniștită a localnicilor, care pare să nu fi fost deloc încă atinsă de tumultul turistic. Micul port este ca de basm, cu terase mici și care au o priveliște superbă spre colina pe care se află castelul Brown și în general o atmosferă cât de poate de romantică.

Cazări este recomandat să cauți la micile hoteluri din comunele învecinate, la câțiva kilometri. Iar de ajuns, cel mai simplu este să zbori la Genova, de unde poți închiria o mașină sau lua un autobuz.

d5 1_13064_02

7. Palma de Mallorca

O altă insulă spaniolă, dar mult mai aglomerată decât Ibiza și mult mai ieftină. În rest, aceleași plaje superbe, multe dintre ele retrase și ascunse și în general atmosfera de distracție specifică unei stațiuni de vacanță. Se ajunge aici foarte ușor cu multe zboruri low cost din Barcelona.

sejur-palma-de-mallorca plm16716-7x3

8. Corsica

Insula franceză seamănă foarte mult cu Sardinia, dar este mult mai puțin aglomerată. Are peisaje mai sălbatice, predomină stâncile dar găsești și acele imagini cu nisip alb și ape liniștite. Hoteluri multe și bune în zona Ajaccio, unde este și principalul aeroport, dar și pe latura cealaltă a insulei, pe lângă Porto Vecchio. Dacă nu ai rău de mare, ajungi aici foarte ușor cu bacul, din sudul Franței sau dinspre Italia.

corse-plage-santa-giulia P32-Corse-Région-de-Piana-CR-Evannovostro_752380879