Magic Dubai. A journey into the past, present and the future

Magic Dubai. A journey into the past, present and the future

Am fost în Dubai de foarte multe ori și trebuie să recunosc că de fiecare dată când ajung în spectaculosul emirat, acesta reușește să mă surprindă mereu cu ceva nou. Sunt foarte puține orașele pe care să le vizitezi de 10-15 ori și care încă să aibă resurse să îți ofere locuri noi și interesante de văzut sau experiențe noi de încercat.

Așa s-a întâmplat și la recenta mea vizită în Dubai, unde timp de 4 zile nu am avut nici o clipă timp să mă plictisesc. Iar de data aceasta am vizitat locuri mai puțin cunoscute și am încercat să am un contact mai aprofundat și cu istoria și cu tradițiile emiratului. Pentru că indiferent cât de mult evoluează și cât de rapid este ritmul de dezvoltare de aici (probabil unul dintre cele mai mari din lume), Dubaiul își păstrează identitatea și legăturile sale cu trecutul și cu originile.

Pentru că Dubai nu înseamnă doar zgârie nori și piscine sau plaje ci îmbină și o serie de alte experiențe pe care o să încerc să vi le descriu pe scurt mai jos.

Dubai Safari Park

Primul loc pe care l-am vizitat după sosire a fost Dubai Safari Park. Aflat la mai puțin de o oră de mers cu mașina de Dubai, locul este o uriașă oază verde, de 120 de hectare, în care odată intrat te simți într-o cu totul altă parte a planetei. De altfel, parcul este și împărțit pe zone, pe care le poți parcurge prin Safari Experience, în minibus-uri mici, care te poartă pe rând în mijlocul animalelor sălbatice, traversând habitatul natural al acestora. Deșertul Arab îți oferă întâlnirea cu animalul emblematic Oryx, dar și cu multe specii de gazele sau cu temutul câine arab.

Trecem mai departe în zona Asiei, unde vedem ursul negru, giboni și alte specii rare. Și apoi zona Africii, care cred că este cea mai spectaculoasă. Pentru că aici poți admira de aproape cele mai temute animale carnivore și alți prădători, precum leul alb, tigrul sau ghepardul. Sau ferocii crocodili. Toate animalele, repet, trăind într-un habitat identic cu cel natural, iar tu poți ajunge la numai câțiva metri de animale. Dar la fel de spectaculoasă este și zona unde trăiesc elefanții, rinocerul alb sau uriașele gorile.

Și, evident, numeroasele specii de antilope, gazele, zebre dar și de păsări.

Toate animalele sunt adăpostite într-un habitat care redă perfect condițiile din diversele zone de unde provin animalele, cu o foarte mare atenție pentru protejarea speciilor și pentru grija față de un mediu cât mai nealterat. De fapt, turul prin aceste zone are și un important rol educativ, iar ghizii explică celor interesați detalii despre importanța sustenabilității și protejarea vieții sălbatice.

De mare interes sunt și momentele când poți hrăni girafele sau rinocerii, dar și spectacolele care sunt programate la ore fixe, cu animale dresate și care fac deliciul copiilor.

Dar după ce ai terminat de admirat cele peste 3.000 de animale, sigur că în Dubai Safari Park ai și o zonă de recreere, una dedicată copiilor, dar și locuri unde poți să mănânci, de la diferite specialități locale arăbești, la mâncare mexicană, italiană sau asiatică.

Mai multe detalii despre acces, bilete etc găsiți aici: https://dubaisafari.ae/

Dubaiul istoric

Și pentru că ne-a mai rămas o bună parte din zi, ne-am dus să vizităm și Al Fahidi Historical Neighborhood, (https://www.dubaiculture.gov.ae/en/attractions/heritage-sites/al-fahidi-historical-neighbourhood  )unde poți avea un contact direct cu istoria zonei și cu un sat tradițional din vechiul Dubai. Aici vei observa stilul de viață tradițional, caracteristic Dubaiului spre sfârșitul secolului 19 și până spre anii 70 ai secolului XX. Clădiri construite în stil tradițional, cu materialele specifice vremurilor și în arhitectura de atunci pe care nu o mai regăsești în altă parte, cu alei pavate artizanal și o serie de evenimente care te fac să te simți realmente întors în timp cu 100 de ani în urmă.

Și dacă tot suntem aici, nu putem rata servirea unei gustări într-un loc cât se poate de tradițional, Arabian Tea House (https://arabianteahouse.com/). Gustare e puțin spus, pentru că aici nu vei rezista unei mese copioase cu toate specialitățile zonei, despre care cred că cel mai bine vorbesc imaginile apetisante de mai jos.

The View – Palm

S-a făcut seara și mergem să vedem orașul de sus, într-unul dintre cele mai spectaculoase puncte de observație din Dubai: The View Palm (https://www.theviewpalm.ae/)

Clădirea o găsești ușor, este cea mai înaltă de pe The Palm și ea mai găzduiește hotelul St. Regis, dar și spectaculoasa piscină Aura.

Zona de la etajul 52, The View, îți oferă o priveliște unică, panoramică, de 360 de grade, atât spre The Palm cât și spre oraș. De la nu mai puțin de 240 de metri înălțime, iar imaginile de mai jos cred că spun totul despre experiența pe care o trăiești aici.

Mare by Bussola

Și vom încheia ziua în stil italian, cu o cină la Mare by Bussola, un restaurant aflat pe malul mării și lângă o piscină spectaculoasă, în incinta hotelului Westin Mina Seyahi. (https://www.bussoladubai.com/mare) Dincolo de priveliștea pe care am avut-o de la masă, mâncarea a fost pur și simplu delicioasă, am mâncat o dorada la cuptor și niște aperitive italienești de excepție. Cât despre deserturi, parcă nici în Italia nu am mâncat un tiramisu atât de bun…

The Frame

Am început următoarea zi cu vizite la două dintre cele mai interesante muzee din centrul Dubaiului. Primul a fost The Frame (https://www.dubaiframe.ae/en), care are, după cum sună și denumirea, forma unei uriașe rame de tablou. Ineditul muzeu este cumva un omagiu adus trecerii emiratului de la tradiție și origini la boom-ul modernismului pe care l-a cunoscut în ultimele decenii. De altfel și poziția sa este simbolică, The Frame separând vechiul Dubai de partea nouă  și modernă a orașului. Iar traseul muzeului începe cu o zonă dedicată vechiului Dubai, cu imagini și descrieri ale micului oraș de pescari și ale începutului transformărilor spre moderna metropolă de astăzi. În partea centrală pot fi admirate cele două părți actuale ale orașului, cea cu zgârie nori și cea cu clădirile vechi tradiționale, iar senzația cea mai interesantă este să pășești pe podeaua transparentă, de unde poți privi în jos golul de la înălțimea de 150 de metri. Și în fine, partea finală este dedicată unui show multimedia cu efecte vizuale care redau viziunea de viitor a metropolei.

The Museum of the Future

Trecem apoi și la unul dintre cele mai spectaculoase muzee din zona Golfului, the Museum of the Future (https://museumofthefuture.ae/en)

Clădirea este una cât de poate de originală, cu o formă unică și care conține inscripții în arabă cu citate din Șeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.

Muzeul este clădit pe baza culturii vizionare care a transformat emiratul în ultimii 50 de ani într-una dintre cele mai evoluate regiuni de pe Glob. Cu o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați, muzeul reflectă viziunea de viitor, dar și problemele prezentului, pe care omenirea trebuie să le rezolve în viitor. Este simulată o călătorie în viitor, peste 50 de ani, când oamenii se vor putea deplasa rapid în spațiu, vor avea la dispoziție vehicule de neimaginat în ziua de astăzi și vor avea resurse și posibilități de a reda planetei un ecosistem protejat și bine conservat. Iar  tehnologia multimedia din muzeu, oferă în diversele încăperi adevărate demonstrații de lumină și sunet impresionante.

Tandoor Tina Restaurant @ 25h Hotel

Am descoperit apoi un loc atât de original încât te simțeai cu adevărat undeva rupt de tot ce ne înconjoară. 25 hours hotel are o atmosferă aparte, un design unic iar lumea vine aici fie și numai pentru a socializa sau a lucra în inedita atmosferă din lobby. Iar restaurantul de la parter, Tandoor Tina (https://www.tandoortina.com/ ), cu specific indian, este la fel de fascinant. Despre mâncare nu mai vorbesc, am încercat un pui specific Murgh Malai cu tot felul de condimente speciale, a fost realmente delicios. Și chiar mi-a fost greu să aleg din multitudinea de specialități tentante din meniu.

 LA MER

Am ales apoi să ieșim din zona plină de vibrații a centrului și să mergem către un loc liniștit, despre care auzisem de curând și țineam mult să-l văd: La Mer (https://www.lamerdubai.ae/en)

Acesta este un mic orășel ridicat lângă o plajă, iar arhitectura, designul și atmosfera conferă toate un aer de vacanță și relaxare… Clădiri multicolore, din lemn, multe magazine, deci poți aloca timp serios și pentru shopping aici, dar și foarte multe terase și mici restaurante. Cât despre plajă, aici te poți relaxa pe un șezlong, la umbra unui palmier, servi un cocktail de la numeroasele baruri și asculta muzică live. Mi-a părit rău că nu am dedicat mai mult timp acestei zone, aș fi stat toată ziua aici.

Palazzo Versace

Dar trebuia să plecăm, pentru a merge să ne îmbrăcăm elegant. Ne aștepta o cină într-unul dintre cele mai rafinate locuri din Dubai: Palazzo Versace (https://www.palazzoversace.ae/ )

După mine, Palazzo Versace este unul dintre cele mai elegante și mai sofisticate hoteluri din Dubai. Aflat într-o zonă liniștită, departe de agitația orașului, are interioare spectaculoase și grădini mari, cu piscine și deschidere la apă și o mică Marina unde își trag iachturile vizitatorii. Cina am servit-o la Vanitas, un restaurant cu specific italian, cu o vedere panoramică superbă și cu decorațiuni unice, purtând evident inconfundabilul stil Versace.

Aici, Chef Luca Crostelli (cu o bogată experiență în restaurante cu stele Michelin) ne-a pregătit un meniu impecabil… Tot felul de antreuri tipice, paste delicioase etc iar eu am optat pentru un steak de vită Wagyu, cu piureu cu trufe și asparagus la grătar, preparat excelent, se topea în gură. Am încercat și un vin roșu din Toscana după care ne-am relaxat la povești, pe terasa piscinei. Un loc realmente de vis, pe care-l recomand cu căldură celor care doresc stil dar și intimitate și liniște.

HATTA

Dacă tot am vrut să diversificăm experiențele, pentru că la acest capitol Dubai are resurse inepuizabile de a te surprinde, am ales și o excursie către zona muntoasă Hatta (https://www.visithatta.com/en)

Aici peisajele sunt impresionante, cu trecerea de la deșert către munți și lacul cristalin care oglindește crestele… Dar cine vine aici vrea mai ales aventură. Și are o mulțime de opțiuni. Fie pur și simplu escaladarea crestelor, care se face asistat și cu echipament adecvat, fie alege diverse trasee muntoase de mountain-bike. Ai, de asemenea, la dispoziție și o tiroliană, dar și posibilitatea de a sări cu parașuta / parapanta. Iubitorii cailor pot să călărească aici niște exemplare rare superbe, iar dacă ești un iubitor al apei, nu ai cum sa ratezi un traseu de Kayak. Orice activitate ai alege, ți se acordă mereu asistență și echipamentul necesar, iar pe mine m-a impresionat plăcut și grija gazdelor pentru un mediu sustenabil și eco-friendly.

Și firește că după atâta activitate, ți se face foame. Aici ai de ales dintr-o largă varietate de opțiuni. Fie că alegi un restaurant (eu am optat pentru specialitățile arăbești BBQ la Bab AlSham), dar dacă vrei ceva mai pe fugă, ai la dispoziție și numeroase food trucks, cu tot felul de specialități.

W HOTEL MINA SEYAHI

N-aș vrea să închei povestea experiențelor trăite în Dubai fără să amintesc și de locul magnific unde am stat: hotelul W Dubai Mina Seyahi (https://www.marriott.com/en-us/hotels/dxbmw-w-dubai-mina-seyahi/overview/)

Noul zgârie-nori are o arhitectură care îl face remarcat de la distanță și se află chiar pe plajă, în dreptul celebrului The Palm. Ca orice hotel W, standardele sunt respectate până la cel mai mic amănunt și detaliu, de la parfumul ambiental specific până la culorile și luminile din încăperi sau designul decorurilor. Camerele oferă o priveliște panoramică superbă, spre mare, spre The Palm dar și spre oraș și sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră. O veste bună și pentru fumători, pentru că fiecare cameră are terase spațiose, deschise, cu șezlonguri, unde te poți relaxa cu o priveliște care-ți taie respirația.

La micul dejun m-am bucurat în fiecare dimineață mai ales de o selecție de sucuri proaspete din legume și fructe. Iar piscina infinity, este chiar un loc de unde n-ai mai vrea să pleci, cu o priveliște panoramică și cu niște șezlonguri cu saltele moi în care parcă plutești.

Una peste alta, vizita aceasta în Dubai m-a mai convins încă o dată că acest oraș-emirat oferă locuri și expereințe noi de fiecare dată. M-am bucurat că de data aceasta am putut să mă conectez mai mult și cu istoria și tradițiile locale, pe care cei de aici pun mare preț și respect, dar și cu viziunea de viitor a localnicilor, care au ambiții cât se poate de îndrăznețe. Varietatea de posibilități de relaxare, de cunoaștere și de trăiri pe care o oferă Dubaiul este realmente unică și fascinantă.

Dar voi reveni în curând, pentru că am terminat de povestit tot. Stay tuned!