Magic Dubai. The desert from the sky

Magic Dubai. The desert from the sky

Cum am spus și în povestea precedentă, de fiecare dată când ajung în Dubai, acesta reușește să mă surprindă mereu cu ceva nou. Sunt foarte puține orașele care să aibă atâtea resurse încât să îți ofere de fiecare dată locuri interesante de văzut sau experiențe noi de încercat.

Iar în timpul experienței despre care o să vă povestesc mai jos, m-am bucurat din nou să mai descopăr și din istoria și tradițiile emiratului. Pentru că dincolo de binecunoscutele atracții moderne, Dubaiul își păstrează identitatea și legăturile sale cu trecutul și cu originile.

Am avut chiar emoții când am văzut în programul nostru că avem inclusă o călătorie cu balonul în deșert. Roxana, Tour Guide-ul nostru, ne-a dezvăluit în ultimul moment surpriza și realmente a fost ceva fabulos.

Totul începe undeva pe la 4 dimineața, plecarea este atât de devreme pentru că nu vrem să ratăm răsăritul soarelui în deșert, văzut de sus din balon. Ajungem după mai puțin de o oră de drum în camp-ul celor de la Balloon Adventures Dubai (https://www.balloon-adventures.com/ ). Atmosfera este unică. În mijlocul deșertului, întuneric, răcoare și o liniște perfectă. Doar piloții și echipajele lor care pregătesc baloanele pentru decolare, timp în care noi suntem întâmpinați cu ceai și cafea fierbinte și curmale proaspete.

Apoi ni se face instructajul, ni se explică procedura de decolare și de aterizare, ne familiarizăm cu echipamentul și mergem apoi spre zona de decolare. Aici asistăm la momentul în care se aprind flăcările baloanelor, iar imaginea chiar este spectaculoasă, să vezi în întuneric, doar la lumina focului, cum un balon uriaș este umflat cu aer cald și prinde încet încet contur.

Ne îmbarcăm apoi în nacelă și decolăm lin… Pe măsură ce ne ridicăm, cerul de luminează iar deșertul de sub noi se vede spectaculos. Pilotul nostru, Maria, ne explică mereu ce zone survolăm și ne dă detaliile despre rezervația naturală protejată pe care o admirăm acum în toată splendoarea ei. Iar răsăritul soarelui este chiar impresionant, văzut de aici de sus, de la aproape 1500 m altitudine. Sub noi, dunele de nisip și, din când în când avem norocul să observăm antilopele Oryx, cămile și chiar vulturi… Totul într-o liniște totală și din când în când poți simți și dogoarea flăcării care controlează altitudinea balonului.

Nici nu simți că a trecut o oră și ceva de când plutim lin deasupra deșertului și se apropie aterizarea. Care niciodată nu este la fel sau în același loc. Dar totul a decurs bine și echipa de la Balloon Adventures ne așteaptă cu apă rece și cu mașinile pornite. Rămânem în mijlocul deșertului și mergem să luăm micul dejun într-un sat tradițional al beduinilor.

Mic dejun cu beduini

Ne preia echipa de la Platinum Heritage (https://www.platinum-heritage.com/ ), probabil cei mai experimentați organizatori de safariuri din emirat și suntem așteptați cu niște mașini de teren decapotabile, Land Rover Vintage 1950. Asta da experiență!

După un scurt safari printre dunele de nisip, ajungem într-un sătuc tradițional beduin, unde ne așteaptă un mic dejun cu preparate calde, fructe proaspete și corturi unde să ne adăpostim puțin de soarele arzător. Preparatele sunt chiar delicioase, ne răcorim cu o limonadă cu mentă și mergem apoi pentru o mică plimbare pe cămilă prin deșert. Animalele sunt tratate aici cu mare grijă și în general totul este făcut cu respect față de sustenabilitatea mediului.

Una peste alta, vizita aceasta în Dubai m-a mai convins încă o dată că acest oraș-emirat oferă locuri și experiențe noi de fiecare dată. M-am bucurat că am putut să mă conectez mai mult și cu istoria și tradițiile locale, pe care cei de aici pun mare preț și respect.