EXCLUSIV Prima reactie a ministrului Dusa despre Steaua

EXCLUSIV Prima reactie a ministrului Dusa despre Steaua

“Domnule ministru, sunteti la curent cu subiectul zilei si disputa pe tema emblemei dintre FC Steaua si MApN. As vrea tare mult sa aflu si parerea dumneavoastra” … “Nu prea am timp de interviuri, dar pentru numerosii suporteri ai Stelei, o sa discutam cateva minute. Va astept maine la o cafea”

Asa a sunat scurtul dialog cu ministrul apararii Mircea Dusa, pe care l-am sunat aseara. Este omul cel mai indreptatit sa lamureasca pozitia MApN si am tinut tare mult sa-l vizitez pentru a-i afla parerea. A doua zi, m-am prezentat, alaturi de echipa de filmare de la Dolce Sport, la biroul sau de la MApN. Multe filtre de securitate, e si normal, intram doar in biroul celui mai important om din structura militara a Romaniei, dar nici vorba , cum se auzea, sa ni se retina telefoanele, aparatele foto sau camerele de luat vederi. Am descoperit in ministrul Dusa un om deschis, relaxat, cu umor chiar… Intalnirea a fost mai lunga si dialogul pe mai multe teme, dar o sa redau mai jos doar discutia referitoare la clubul de fotbal Steaua, in principal. Iata:

SAMSUNG CSC

Domnule ministru, noi suntem televiziune de sport , nu ne intereseaza politica , vorbim despre sport… Spuneti-mi, aveti timp sa faceti si miscare? Vad ca pareti in forma… 🙂
Sigur ca fac si miscare si cel putin de doua ori pe saptamana merg sa joc tenis

Asta inseamna ca o mai urmariti din cand in cand si pe Simona Halep ?

Sigur ca da. Este o sportiva deosebita, este un ambasador al Romaniei deosebit in lume si astfel de oameni trebuie apreciati

Cred ca este printre putinii sportivi reprezentativi pe care nu ii aveti la Steaua… :-))

Clubul Steaua este  un brand deosebit al armatei romane si a fost infiintat cu multi ani in urma , in anul 1947 si de atunci au fost legitimati mii si mii de tineri la clubul Steaua , care au obtinut si sute de medalii , fie de campioni olimpici , campioni mondiali , campioni europeni ..Imi amintesc si eu de celebra echipa de handbal a stelei, de echipele de volei, de baschet , sigur nu putem sa omitem fotbalul pt ca echipa de fotbal a clubului Steaua a fost si este cea mai titrata echipa de fotbal din Romania si exista chiar un cult Steaua in randul suporterilor din tara.

Apropo de suporteri si mai ales pentru ei va intreb, pt ca sunt convins ca dvs va ganditi la zecile de mii, la sutele, milioanele sau cati or fi, de suporteri ai Stelei. Daca oamenii se tem ca MApN vrea sa le ia echipa sau clubul?

Eu nu vreau sa intru intr-un razboi al declaratiilor. Am dat mai  multe comunicate de presa prin care am asigurat suporterii ca Ministerul Apararii Nationale si CSA Steaua nu vor sa aduca niciun prejudiciu de imagine echipei de fotbal Steaua! Dar trebuie sa precizez faptul ca , CSA , inca de la infiintare, a fost si este si in momentul de fata un club de stat. CSA Steaua gestioneaza bunurile statului roman. Iar orice bun din patrimoniul clubului Steaua, inclusiv brandul, numele, emblema etc se valorifica conform legilor in vigoare. Deci nu poate fi oferit cadou. Ar fi ilegal. Eu cred ca nu prin declaratii rezolvam disputa aceasta care a aparut intre CSA si societatea comerciala sau FC Steaua asa cum cred ca se numeste acum , ci pe calea dialogului si cu respectarea legislatiei din Romania in ceea ce priveste valorificarea bunurilor statului
Justitia v-a dat dreptate…
Dupa ce ne-a fost adusa la cunostinta hotararea ICCJ, am comunicat tot public ca suntem deschisi dialogului si ca ii asteptam pe reprezentantii echipei de fotbal sa vina sa solutionam acest conflict , in ghilimele spus conflict. Dar avem hotararea inaltei curti , avem legile in vigoare in romania si trebuie sa le respectam.
Care este concret situatia actuala?
In momentul de fata, chiar saptamana viitoare, o sa lansam licitatia pentru a incheia un contract cu o persoana sau o societate care este specializata pe evaluarea marcilor si pe valoarea marcilor, sa facem aceasta evaluare . Dupa ce avem evaluarea marcii sigur ca vom discuta cu cei de la echipa de fotbal Steaua si vom sti practic despre ce valoare discutam, vom putea discuta concret in ce conditii sa le cesionam folosirea emblemei .

Deci intentia este sa le-o cedati.

Asa este si cred ca intotdeauna prin dialog si cu respectarea legilor care guverneaza in Romania putem gasi solutia pt ca aceasta discutie neprincipiala care se poarta mai ales pe calea declaratiilor de presa sa nu existe si sa solutionam problema pe calea dialogului
Si asa poate se vor intoarce si suporterii langa echipa?

Asta ne dorim. Eu vreau sa-i asigur pe suporteri ca cei de la clubul sportiv al armatei fac toate eforturile pt a solutiona problema brandului si a folosi emblema clubului sportiv al armatei steaua prin cesionare catre echipa de fotbal. Dar repet, in conditiile legii!
Ati avut discutii cu Iordanescu, Duckadam sau alte foste mari glorii?

Sigur ca ma cunosc si am vorbit cu domnul Puiu Iordanescu, discutam destul de des avand in vedere ca este si selectionerul si antrenorul echipei nationale , este o persoana pe care o respect foarte mult , de asemnea pe domnul Duckadam il respect foarte pt ceea ce a reprezentat si reprezinta pt sportul romanesc si pt fotbalul romanesc ii respect pe toti fostii sportivi care au fost legitimati la Steaua, dar cred ca trebuie sa ne pastram calmul si prin calm si prin discutii sa solutionam problema aceasta a emblemei.
Circula si zvonul ca ministerul ar intentiona sa formeze o alta echipa cu care sa se inscrie in locul Stelei ?

CSA Steaua are foarte multe sectii . Are sectie de baschet, are sectie de gimnastica  , sectie de handbal, sectie de volei , sectie de inot , sectie de polo… Nu, in momentul de fata nu exista aceasta intentie. Clubul Steaua vreau sa va spun ca este o institutie cu personalitate juridica si are si un consiliu de conducere, finantata din  bugetul ministerului apararii, dar in ceea ce priveste managemantul de acolo au deplina autonomie.
Cand este cate un derby Steaua-Dinamo, cu ministrul de interne va mai intepati asa putin? 🙂

Si eu am fost putin timp ministru si la interne, sigur ca fiecare, eu fiind la armata, dansul fiind la interne, fiecare ne sustinem clubul si echipa noastra . Si, (rade) sigur, ne mai intepam cate putin , dar asa in limitele normale

Va multumesc pentru ca ati acceptat sa vorbim despre acest subiect sensibil, multi asteptau opinia dumneavoastra.

Si eu va multumesc si imi doresc foarte mult sa se rezolve pt ca asa cum va spuneam Steaua este un brand al armatei, un brand al Romaniei si nu cred ca trebuie sa existe o disputa intre clubul sportiv al armatei si echipa de fotbal Steaua , dar vom gasi solutii pe calea dialogului cu siguranta.