Cum a fost prins Ghiță. Și greșelile lui.

Cum a fost prins Ghiță. Și greșelile lui.

Nu prea sunt deloc eu fan Băsescu, dar de data asta a cam avut dreptate. Când a spus că se aștepta ca Sebastian Ghiță să fie mai bine instruit și pregătit.

De fapt, asta l-a și costat pe Ghiță pierderea libertății. Probabil siguranța lui, încrederea prea mare în abilitatea și infaibilitatea lui. A lăsat puțin garda jos și asta l-a costat.

61879365

Plecat în Bulgaria în noaptea scăpării de sub filaj, Ghiță a ajuns la Istanbul si apoi, ceva mai târziu, la Belgrad. A ales cea mai apropiată țară din afara UE. Până aici, fără greșeală.

Apoi însă, văzând cât de facil i-a fost traseul, l-a îndemnat și pe fratele său să facă la fel. Acesta a plecat la Istanbul, urmând același parcurs. Și bănuind probabil că este filat. De aceea a și zăbovit mai mult acolo, înnebunindu-și ofițerii care stăteau după el, cu ture zilnice și întortocheate, la derută, prin oraș. Numai că într-o zi a plecat direct la aeroport, fără bilet și fără rezervare, ca să nu-și pună urmăritorii în alertă. Bilet luat pe fugă în aeroport și direct spre Belgrad. Aici, ofițerii îi pierd urma, nu s-au putut urca în același avion cu el, dar au anunțat degrabă la București și probabil în jumătate de oră celula SIE de la Belgrad a fost activată.

Și evident, fratele lui Ghiță a fost preluat, discret, încă de la aterizare. În același timp însă, o greșeală a urmăritorilor ce putea fi capitală. Undeva pe filiera ofițerilor operativi, MAI –SIE, informația că Ghiță e la Belgrad scapă și ajunge în presă. Un leak cât se poate de grav. Ceva de nepermis pentru o acțiune de urmărire atât de importantă. Și o greșeală de care Ghiță ar fi putut profita.

ghita

Văzând că localizarea lui a ajuns în presă, era evident pentru el că ofițerii sunt din ce în ce mai aproape de el. Avea și timp și resurse să plece cât mai departe, dar nu a făcut-o, fiind convins, probabil, că măsurile lui sunt mai bune ca ale lor, cum se spune. Și asta l-a costat.

Plus încă ceva, o regulă elementară pe Ghiță nu avea cum să nu o știe, la pregătirea și inteligența lui. Când îți faci acte false, ai grijă ca limba națiunii adoptive fie să o cunoști, fie să te afli într-o țară unde nu e cunoscută, ca să nu se vadă evident că nu o vorbești…