Cum să călătorim bine. Și plăcut :-)

Cum să călătorim bine. Și plăcut :-)

Promisesem zilele trecute că voi încerca să vin cu niște sfaturi, idei bune sau nu știu cum să le spunem, pentru cei care nu au experiență mare de a călători sau vor să-și facă o călătorie cât mai confortabilă. Nu că aș deține eu cele mai bune soluții sau aș fi vreun profesionist, dar măcar am zis să împărtășesc din experiența de drum acumulată în cei peste 1.500.000 de km pe care i-am umblat.

img_0344

Și-aș zice să o luăm simplu și pe pași, punctual.

PLANIFICAREA

Perioada, în primul rând. Părerea mea (mă rog, eu așa gândesc) este că e bine de evitat perioadele de sărbători sau de concedii, din mai multe motive:

  • În miezul verii, de Revelion sau de Paște, prețurile aproape că se dublează sau chiar mai mult poate. Sigur, e frumos, dar de ce oare să plătesc pe 5 zile la Dubai sau la Miami 2.000 de euro, cand pot plăti doar 900, în ianuarie sau martie sau octombrie?
  • Doi la mână, de ce să mă înghesui și să mă calc în picioare cu lumea, că doar ideea unei vacanțe este liniștea, zic, când în lunile de mai sus traficul de turiști este redus la jumătate?

Prețuri. Aici discuția este mai largă și o vom trata separat altădată. Sunt foarte multe site uri și motoare de căutare care te ajută să găsești cele mai ieftine variante de călătorie. Eu le prefer, agențiilor tradiționale de turism.

img_4492

DRUMUL

Check in-ul. Este de preferat să îl faci on line. Poți să-ți alegi și locurile preferate în avion, din timp și sunt șanse mari să scapi de cozile de la aeroport și să mergi direct la ghișeul de drop-off ca să îți lași doar bagajul.

  • Tip: dacă zbori cu cineva iar avionul are configurație cu rând de 3 locuri, alege loc la geam și unul la culoar. Sunt șanse mari ca locul din mijloc să nu îl ia nimeni și așa rămâi cu mai mult spațiu, tot rândul de 3 pentru voi doi.

Filtrul de securitate de la aeroport. Este locul care de multe ori ne enervează cel mai rău. Pentru o trecere mai rapidă și mai fluidă,

  • E recomandabil să ai încălțări lejere tip sport. De regulă, dacă ai ghete, bocanci, cizme etc, vei fi pus să te descalți și să treci încălțările prin filtru.
  • La fel și cu hainele. De evitat să ai curea la pantaloni, haine care se scot greu, ceasuri sau accesorii care se deschid de asemenea greu. Sau dacă le ai, scoate-le din timp.
  • Evită cozile unde vezi în fața ta copii, bătrâni sau oameni cu bagaje multe. Fiecare dintre aceștia încetinesc mult trecerea, evident copiii și cei în vârstă au nevoie de mai mult timp pentru îmbrăcat / dezbrăcat, ca să nu mai vorbesc de orice alte accesorii gen cărucioare, bastoane, cârje etc…
  • La pașapoarte, aruncă o privire și asupra celor dinaintea ta. Din păcate, fără să fie vina lor, cetățenii din UE sau America etc trec mult mai rapid decât un cetățean din India, Pakistan sau Ghana.

Așteptarea decolării. Mai toate aeroporturile moderne au zone liniștite unde te poți întinde pe niște fotolii gen șezlong. Dacă nu au, oricum e mult mai confortabil să îți iei o cafea și să aștepți pe o canapea moale decât să te duci să fii primul la poarta de îmbarcare și să aștepți o oră acolo.

Aaaa, pt că văd foarte des asta, nu are nici un rost, când auzi anunțul, să te ridici și să te pui primul la coadă. Poți să ai surpriza să stai nemișcat și 30 de minute în picioare la acea coadă și e inutil, tot în avion la locul tău ajungi și dacă aștepți relaxat pe un scaun.

img_5983

ZBORUL

Dacă e zbor mai lung și nu o găsești pe scaun, cere asistentei de zbor neaparat o pernă, vei sta mult mai relaxat și confortabil. Poartă încălțări lejere și haine cât comode, nu călători îmbrăcat scorțos sau la 4 ace. Bea multă apă, hidratarea este foarte importantă, poartă mereu centura, ca sa nu fi trezit când apare vreun anunț. Și nu aplauda la aterizare :-))

Dacă zborul este foarte lung, uită-te din timp în spatele avionului dacă rămâne un rând liber și blochează-l cu o haină ceva sau mută-te direct acolo. Să poți zbura multe ore întins pe un rând rămas liber este un mare avantaj.

SAMSUNG CSC

Când ieși, aceleași tips-uri pentru filtre și cozi pașapoarte. Și dacă nu stai mult la destinație (gen o zi, două) e recomandabil să ai doar bagaj de mână ca să ieși cât mai repede din aeroport.

Gata, vă las că m-am lungit cam mult, călătorii muuuulte și plăcute!!!