Lago di Garda: de ce să vii aici

Lago di Garda: de ce să vii aici

Rămăsesem dator să scriu câteva impresii despre zilele petrecute la Lago di Garda, în Italia. Este un loc superb, liniștit și, spre deosebire de destinații clasice și ultra-traficate, precum Grecia sau Turcia, nu este o destinație de chartere și de grupuri turistice, ceea ce, cel puțin pentru mine, este foarte important.

FullSizeRender

Ca să ajungi aici este relativ simplu, un zbor direct de 1h50 , fie la Bergamo fie la Verona, de unde apoi poți lua fie trenul spre Desenzano, fie un autocar. Eu aș recomanda închirierea unei mașini micuțe, pentru că astfel poți ajunge și în locurile mai puțin aglomerate și mai retrase, cum sunt cele două despre care voi scrie pe scurt, mai jos.

IMG_9782

Farmecul acestui lac (cel mai mare din Italia) este că oferă de toate, atât amatorilor de munte și de drumeții la altitudine, cât și celor de mare, cu plajele sale.

IMG_9988

Anul trecut am urcat, de exemplu, pe coasta orientală, pe Monte Baldo, care de la înăținea platourilor de peste 2.000 de metri oferă priveliști superbe.

De data aceasta am mers pe cealaltă coastă și am descoperit un orășel minunat, mic și liniștit, Tremosine, care pare rupt din rai.

IMG_0037

Un drum îngust, pe malul unui râu (foto) care te duce până sus, de unde vezi tot lacul. O panoramă care-ți taie pur și simplu respirația.

IMG_0063

Tot aici am găsit si un hotel mic, ținut de o familie de localnici și care stă agățat pe creasta muntelui. Imaginea mi-a adus în minte celebrul Chevre d-Or de lângă Monte Carlo, numai că acela este și foarte vizitat și mai costă și exagerat, de la 400 de euro pe noapte. Aici, în schimb, la Miralago, așa se numește, găsești o camera dublă cam cu 50-60 de euro, de la geamul căreia se vede cam așa:

IMG_0022

IMG_0061

Pe drumul de întoarcere m-am oprit la o fermă gen agriturism, unde găsești tot felul de specialități locale. Eu am ales niște ravioli cu o brânză de capră, excelente. Aici poți cumpăra și lapte proaspăt, afinată, tot felul de brânzeturi de stână etc

IMG_0026

Pentru cine iubește în schimb apa limpede și statul la soare, am mai descoperit un loc perfect. Insula San Biagio, la care ajungi cu o barcă-taxi, care costă 3 euro. Este mică și nelocuită. De fapt este locuită de vreo 10 perechi de iepuri sălbatici, care cutreieră în voie (foto)

IMG_9880

Când am fost eu, mai erau pe insulă încă alte 4 sau 5 persoane. O liniște desăvârșită și o apă caldă și limpede ca cea din Caraibe. E un loc de neratat dacă treci pe la Lago di Garda. Eu abia aștept să mai revin…

IMG_9899