M-am întors în Iordania. Pentru că merită. Și pentru că Petra. Și deșert. Și plajă, și palmieri, și vin bun… Și zbor direct :-)
Am fost zilele trecute în Iordania și am descoperit un loc de poveste. De fapt, am redescoperit, pentru că mai fusesem de două ori în această țară, dar doar la Amman și la Marea Moartă. (Povestea o găsiți aici: https://nourescu.ro/travel/travel-story-weekend-in-amman/ )
De data aceasta însă, am vizitat sudul Iordaniei, mai exact cele trei locuri care formează celebrul Triunghi de aur al zonei: Petra – Wadi Rum – Aqaba.
O să vă povestesc aici pe scurt câte ceva despre cele trei locații minunate, sper ca pozele să vă facă măcar pentru câteva secunde să vă și imaginați că sunteți acolo iar la final vă dau și niște sfaturi despre cum se poate ajunge cel mai simplu. Așadar…
- PETRA
Este cu siguranță unul dintre locurile despre care se spune că trebuie vizitat obligatoriu măcar o dată în viață. Aflat în patrimoniul UNESCO de peste trei decenii, orașul săpat în piatră este probabil una dintre cele mai prețioase moșteniri culturale ale omenirii.
Punctul principal de atracție este bineînțeles Tezaurul de la Cetatea Antică. A și ținut să-și facă un selfie cu mine :-))
Este una dintre cele mai cunoscute și mai răspândite imagini în toată lumea. Aici poți să rămâi și ore întregi, în tăcere, pentru a contempla intrarea spectaculoasă săpată în stâncă acum mii de ani. Și dacă ne gândim că până acum nu a ieșit la iveală decât 20 % din orașul care încă zace sub stâncă… Cu toate că văzusem atâtea fotografii și filmări din acest loc, contactul vizual te lasă fără respirație realmente…
Până la Tezaur însă, drumul în sine este și el spectaculos. Câțiva kilometri pe care-i parcurgi traversând un defileu îngust, unde razele soarelui, culoarea stâncilor și urmele din piatră oferă un peisaj care pare desenat.
Iar după ce treci de Tezaur, dacă mai mergi un sfert de oră, defileul îngust se deschide brusc și dai de un platou înconjurat de munți, plini de tuneluri în care oamenii au locuit până aproape de zilele noastre. Contrastele te izbesc aici la tot pasul… Localnici amărâți care cântă la o chitară sperând la câțiva cenți, vânzători de suveniruri kitch (multe aduse chiar din China), chioșcuri dărăpănate care stau să cadă, dar care au wi fi sau POS-uri și așa mai departe…
Recomandare: ca să nu prinzi aglomerație și să eviți grupurile gălăgioase de turiști, intră la Petra cât poți de devreme. Iar pentru asta, ideal ar fi să dormi la Movenpick Petra, un hotel foarte cochet aflat chiar la intrarea în site și unde poți să-ți parchezi și mașina.
- WADI RUM
Și-am plecat mai departe, preț de vreo oră de mers cu mașina. Aflat tot în zona de sud a Iordaniei, spectaculosul deșert Wadi Rum îți dă senzația că ești pe Marte.
De altfel, deloc întâmplător, pe acest set s-au filmat și producții uriașe de la Hollywood, ca Martianul sau Star Wars, dar și celebrul Lawrence of Arabia. Peisajul pare într-adevăr de pe o altă planetă și este dominat de culoarea roșiatică a nisipului și a stâncilor. Drumul cu jeep-urile prin deșert are și el un farmec aparte, ca și întâlnirea cu localnicii care te invită să te plimbe pe o cămilă sau să bei o cafea aromată cu cardamon, făcută în nisip…
Cu puțin noroc, dacă este senin, poți să asiști și la un apus superb. Noi l-am prins într-un resort unic pe planetă, la Sun City, unde te poți caza peste noapte fie într-un cort tipic de beduin fie în niște capsule care au pereți transparenți si-ți oferă o priveliște minunată spre deșert. Pare că le-au copiat pe cele de la Linea :-))
Este greu de descris în cuvinte cum este să admiri din pat un răsărit sau un apus în acest loc…
Capsulele, precum vedeți, oferă tot confortul, de la aer condiționat la apă caldă sau cosmetice rafinate, iar cina o poți servi într-un cort adiacent, de preferat acea specialitate locală, în care carnea de pui sau miel este lăsată la un grătar cu cărbuni înăbușiți, timp de 6 ore îngropată sub nisip… Și apropo de specialități culinare, cred că nu are rost să mai spun cam cât de bune sunt aici hummus-ul, măslinele, tabouleh-ul sau excelentul vin local de la Jordan River…
- AQABA
În fine, ajungem la a treia oprire obligatorie, pe malul Mării Roșii, la Aqaba. O stațiune de vacanță, cu resorturi și hoteluri de lux, spa-uri, plajă, piscine, palmieri și așa mai departe. Noi am stat chiar pe malul mării, la Movenpick Tala Bay, un resort complet cu tot ce-ți poți dori pentru o vacanță exotică. Un loc liniștit, aflat la câțiva kilometri de granițele cu Egipt, cu Israel și cu Arabia Saudită.
Și tot la câțiva kilometri am descoperit și o zonă în care se investește masiv, Ayla, cu o marina spectaculoasă, plină de yacht uri și cu vile sau apartamente care formează un complex rezidențial exclusivist. Proprietarii de aici au făcut minuni în plin deșert, dacă ne gândim la uriașul complex pentru golf sau la zona de plajă, unde poți practica și sporturi nautice.
Am lăsat la final veștile bune. Începând din luna martie, din București vor pleca săptămânal zboruri charter, directe, spre Aqaba. Operate de Royal Jordanian și oferite de Prestige Tour, acestea fac accesul extrem de simplu aici. Varianta mai lungă și mai complicată ar fi zborul la Amman, dar apoi asta implică apoi și un drum de vreo 800 km dus-întors cu mașina până la Aqaba. Parte a grupului turcesc Calypso, tour-operatorul Prestige Tour este singura agenție care vinde aceste pachete cu zbor direct la Aqaba. O variantă, după mine, mult mai exotică și mai interesantă decât clasicele destinații preferate ale turiștilor de la noi, Antalya sau Grecia. Și aflată doar la două ore și ceva de zbor.
Iar dacă aveți cumva îndoieli în privința securității, eu am realizat că Iordania este cea mai safe zonă din Orientul Mijlociu, cu o deschidere incredibilă spre viața modernă și liberă, cu o toleranță religioasă maximă și cu niște oameni extrem de primitori și atenți cu oaspeții. Așa că, mulțumind în final și prietenelor de la Prestige Tour și Seven-Media pentru zilele petrecute aici, vă invit cu căldură să vizitați zona.