Mergi în Caraibe? Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Jamaica și Grand Cayman

Mergi în Caraibe? Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Jamaica și Grand Cayman

Știu că nu vorbim despre destinații foarte accesibile, dar văd că începe să se dezvolte din ce în ce mai mult, pentru turiștii români, trendul de a părăsi tradiționala zonă balcanică Antalya-Grecia și a încerca destinații exotice.

Până să vă povestesc despre cele două insule din titlu, vreau să spun că mi-aș dori din ce în ce mai mult curaj din partea turiștilor români de a explora și alte destinații exotice, în afara celor tradiționale, Dubai, Thailanda sau Rep. Dominicană, care cred că reprezintă cam 80% din alegerile celor care trec granițele Europei. Dar despre asta vom mai discuta într-un alt articol.

Să revenim acum la două destinații superbe din Marea Caraibilor. O să încerc să evit informațiile de bază pe care le puteți găsi la orice căutare banală pe Google sau pe Wikipedia. Și de asemenea, voi trece și peste activitățile cele mai frecvente din această zonă, pentru că acestea pot fi practicate cam pe orice insulă. Mă refer la scuba diving, snorkeling, canoe sau interacțiunile cu delfinii.

82D601F8-BE54-4B4F-BC5F-DE3937FD1645

Așadar… Voi începe cu Grand Cayman. Atât portul cât și aeroportul se află în capitală, la George Town. Orașul este fascinant, tipic colonial și presărat cu bănci, dat fiind că ne aflăm într-un adevărat paradis fiscal. Evident că nu lipsesc resorturile de lux și vilele de vacanță, cu miile probabil, ale miliardarilor care își fac aici un al doilea domiciliu. Aici se află și una dintre cele mai spectaculoase plaje din lume, celebra Seven Mile Beach, care însă este destul de mult frecventată de turiști.

cayman-52328

Eu unul v-aș recomanda partea opusă a insulei, unde se ajunge cu mașina cam în jumătate de oră. Aici se află StarFish Point, o plajă pustie și retrasă, cu palmieri, nisip alb și apă de un bleu deschis incredibil, unde poți găsi stele de mare în libertate, în habitatul lor natural. Poți să le atingi, nu sunt deloc sensibile la contact, dar este obligatoriu să nu fie scoase din apă, pentru că mor imediat. Evident, este interzisă și prin lege scoaterea lor din apă, fiind specii protejate.

Grand-Cayman IMG_2865 IMG_2806

La 10 minute de mers pe jos se găsește o altă plajă superbă, Rum Point. Spre deosebire de StarFish (complet sălbatică), aceasta este amenajată, cu șezlonguri și umbrele, iar cele câteva baruri oferă specialități locale senzaționale.

Tot în zonă, și plaja Kaibo este una de vizitat, are un golf retras unde apa este perfect plată, fără nici o undă…

you_would_be_able_to_find_beach_and_palms_1997-12 22452765-A3F4-4E1E-B438-2751B9B3A522

Pentru amatorii de locuri inedite, aș recomanda o vizită la peșterile de pe insulă, așa numitele Marine Caves, iar dacă doriți o experiență cu adevărat unică, aici se găsește locul cu cele mai mari și mai blânde pisici de mare. La StingRay City, SandBar, puteți să interacționați și să atingeți uriașele pisici de mare, dar se pot admira în libertate și țestoase de dimensiuni considerabile.

Chukka-Caribbean-_JaBoatCruises_-DJI_0006-2-88a6bba45056a36_88a6bd09-5056-a36a-078cefe17e3a4d76 Underground-Caves-Grand-CaymanDeep-sea-dving-in-the-Grand-Cayman

IMG_2260

Bun, haideți acum să ne mutăm nu departe, în Jamaica. Din punctul meu de vedere aș evita capitala Kingston sau orașele mari și supra-populate. Eu prefer portul Falmouth, care se află la jumătatea distanței dintre Montego Bay și Ocho Rios, ambele fiind obligatoriu de vizitat.

Falmouth este cam același oraș de tip colonial, cu clădiri vechi, una, de exemplu, Vermont House, chiar emblematică, are peste 100 de ani și acum găzduiește oficiul poștal central.

7-Bеѕt-Beaches-In-Jamaica-810x466 blue-waters-beach-club (1) IMG_3190

Dincolo de plajele tipice caraibiene, cu nisip alb și palmieri (aici v-aș recomanda Dr Cave Beach sau Blue Waters Beach), în zonă trebuie încercate și câteva experiențe speciale.

Prima ar fi o vizită la cascadele de la Dunns River Falls, unde însă este un pic cam aglomerat după părerea mea. Sau o interacțiune cu delfinii, la Dolphins Cove.

jamaica-ocho-rios-dunns-river-falls jamaica-ocho-rios-dolphin-cove

Pentru gurmanzi, recomand specialitatea locală Paty, o plăcintă caldă, din mălai, umplută cu carne de vită sau cu brânză. Și neaparat o prăjitură Tortuga cu rom, aici aflându-se de altfel și ferma unde se fabrică celebrul rom local, care poate fi vizitată.

Și o să închei cu o excursie de neuitat, pe râul Martha Brae, prin mijlocul junglei. Bamboo Rafting se numește și înseamnă un drum de o oră pe o plută de bambus, condusă de un localnic, de-a lungul unui râu care străbate jungla. O oră de liniște, de aer sălbatic și pur, de sunete ale animalelor și de admirat o vegetație luxuriantă superbă.

IMG_7710 IMG_2993 IMG_2982

IMG_2975 IMG_2976 IMG_2992 IMG_3002

Nu mă mai lungesc, vă stau mereu la dispoziție pentru sfaturi de călătorie, iar zilele astea vă promit că revin cu ponturi interesante pentru cei care vor să încerce experiența unei croaziere.