TOP 5, cele mai bune stațiuni de schi din Europa

TOP 5, cele mai bune stațiuni de schi din Europa

Scriam astă-vară că Europa are o mulțime de locuri minunate de plajă, în afară de Antalya, Grecia sau Bulgaria și că ne trebuie puțin curaj pentru a încerca și destinații mai spectaculoase, precum Sardinia sau Capri, Antibes sau Palma și așa mai departe.

Ei bine, venind iarna, m-am gândit să fac câteva recomandări premium pentru amatorii de schi, sau nu neaparat doar pentru ei, ci și pentru ceilalți turiști care iubesc stațiunile de iarnă, muntele și zăpada. Pentru că văd un studiu care arată că peste 80% dintre cei care merg la schi în afara țării aleg doar două destinații: Austria sau Bulgaria.

Evident, sunt și cele mai accesibile, dar pe de altă parte asta înseamnă că sunt și cele mai aglomerate. Așadar, hai să vă prezint topul meu, cu cele mai bune stațiuni de schi sau de vacanță la munte din Europa. Evident că este o alegere personală și este bazată, ca de obicei, pe experiența proprie și pe ce am văzut cu ochii mei… Așadar:

1.Courchevel

Mi se pare cea mai cool stațiune de schi din Europa. Nu este decât rareori aglomerată, decât poate de Sărbători sau în plin sezon, dar mi se pare un loc liniștit, nu vezi la tot pasul grupuri de turiști sau familii gălăgioase, cu mulți copii. Locul este ales și de multe vedete, ai toate șansele să dai ochii la orice colț cu actori de la Hollywood sau cu sportivi legendari, dar în ultima vreme stațiunea este poate totuși, după părerea mea, cam prea populată de miliardarii ruși care au început să-și cumpere proprietăți aici.

Cele mai frumoase locuri de cazare sunt Airelles, Chabichou, Kilimandjaro și Cheval Blanc. Toate au și restaurante excepționale, merită încercate.

kili les-airelles-e1433160552490 chabichou cour

  1. St. Moritz

Este probabil și cea mai veche stațiune de schi din Europa, un loc tradițional pentru vacanțele familiilor regale sau ale miliardarilor arabi. Locul are un farmec aparte, nobil, boem, cu chaleturi amplasate în jurul superbului lac cu același nume. Cel mai spectaculos hotel este de departe legendarul Badrutt Palace, iar un loc minunat pentru a servi masa este restaurantul Engiadina. Dar oriunde ai alege să mănânci, încearcă neaparat tradiționalele fondue și raclette.

1510668123 palace_dez2013_002 st-moritz-winter-lake (1)

  1. Madonna di Campiglio

Am ezitat dacă să aleg această liniștită stațiune din Alpii Dolomiți, sau pe mai celebra soră italiană Cortina d Ampezzo. Prefer totuși Madonna pentru că este mult mai discretă, mai intimă, are pârtii de schi excelente și este relativ aproape de două aeroporturi, Bergamo și Verona.

Recomand hotelurile Lefay sau Chalet del Sogno, iar pentru servit masa mi-e greu să aleg ceva, toate restaurantele de aici mi se par realmente senzaționale.

madonna-di-campiglio-2016 mad

4-5. Zermatt și Verbier

Am pus la egalitate cele două stațiuni elvețiene de basm . La Zermatt ai avantajul unei priveliști spectaculoase, cu panorama superbă a uriașului vârf Matterhorn. Plus două locuri de cazare, Cervo sau Mont Cervin, unde te vei simți ca în povești. Verbier are la rândul său un farmec aparte, iar hotelul W te va face să petreci niște seri de vis.

zer verb

Acestea sunt preferințele mele. Despre pârtiile de schi nici nu mai are rost să adaug că sunt toate excepționale, cu zeci și zeci de kilometru de coborâri și cu cele mai moderne instalații posibile. Ca și acces, recomand aeroporturile Geneva, Torino sau Milano iar în rest vă doresc pârtii însorite și gurmanzilor să încerce cât mai multe specialități locale 🙂 .